Pomimo tego, iż antybiotyki przepisywane przez lekarzy są niezastąpione w walce z infekcjami bakteryjnymi, powinniśmy pamiętać, iż ich stosowanie niesie za sobą pewne ryzyko. Przede wszystkim, nie są one produktami naturalnymi, a ich nadmierne i częste zażywanie może prowadzić do rozwinięcia odporności na leki. Dodatkowo, antybiotyki mają negatywny wpływ na mikroflorę jelitową, co wywołuje słabość systemu odpornościowego naszego organizmu.
W odpowiedzi na te problemy, warto zwrócić uwagę na naturalne substancje o działaniu podobnym do antybiotyków. Mają one tę przewagę, iż nie są szkodliwe dla naszego ciała. Nie powodują żadnych niekorzystnych zmian w jelitach i nie tworzą oporności na leki. Co więcej, stanowią smaczny dodatek do wielu potraw.
Niektóre z naturalnych „antybiotyków” możemy odnaleźć w naszej kuchni. Do nich należy między innymi:
Czosnek – Jest to jeden z najbardziej znanych naturalnych środków przeciwbakteryjnych. Zawarte w nim substancje, jak allicyna, wykazują działanie bakteriobójcze i antygrzybiczne. Czosnek jest również skuteczny przeciwko wirusom. Dodatkowo, wspomaga system odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Najlepiej spożywać go na surowo.
Imbir – Ten korzeń pomaga zwalczać przeziębienia, ale także problemy żołądkowe i jelitowe oraz zatrucia pokarmowe. Wykazuje działanie odkażające, przeciwzapalne i napotne. Jest skuteczny w walce z bólem gardła czy katarem.
Miód – Jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Skutecznie pomaga przy kaszlu lub bólu gardła. Posiada właściwości bakteriobójcze, zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne, dlatego można go stosować na rany lub zmiany skórne. Polecany jest także przy wrzodach żołądka.
Cynamon – Ta przyprawa działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Dzięki zawartym w niej antyoksydantom poprawia odporność organizmu.
Szałwia lekarstwa – Ta roślina ma działanie przeciwzapalne, hamuje rozwój bakterii i działa odkażająco. Zawiera garbniki oraz olejki eteryczne. Pomaga w problemach z gardłem, na przykład podczas anginy. Można ją stosować na wiele sposobów – do inhalacji, jako płukankę czy w formie napoju.