Beneficja zdrowotne nie tylko z czerwonego, ale również białego wina

Zgodnie z informacjami opublikowanymi przez „New Scientist”, zarówno czerwone, jak i białe wino przynoszą korzyści dla zdrowia. Tym samym obala się stereotyp, który mówi, że tylko czerwone wino ma właściwości prozdrowotne.

Zjawisko tzw. „francuskiego paradoksu”, polegające na rzadkim występowaniu chorób serca wśród Francuzów, którzy mają skłonność do spożywania tłustych potraw, tradycyjnie tłumaczono korzystnym wpływem czerwonego wina na zdrowie. Jednak nowsze badania wykazały, że białe wino również ma zdrowotne właściwości.

Dipak Das, biolog molekularny z University of Connecticut School of Medicine w Farmington, prowadził badania na szczurach, wzbogacając dietę niektórych z nich o białe wino. Dawka ta była ekwiwalentem 1-2 szklanek wina dziennie dla człowieka. Zauważono, że szczury, które spożywały białe wino, po doznaniu zawału miały mniej uszkodzeń mięśnia sercowego w porównaniu z abstynentami oraz szczurami karmionymi wyłącznie ziarnem i wodą czy podanymi im czystym alkoholem.

Wyniki badania wykazały, że działanie białego wina na szczury było podobne do działania czerwonego wina i resweratrolu – substancji zdobywanej ze skórek winogron. Białe wino nie zawiera resweratrolu, ale posiada inne składniki korzystne dla zdrowia, takie jak tyrosol i hydroksytyrosol. Opierając się na wynikach badań na szczurzych sercach, te substancje mogą chronić mitochondria, które dostarczają energii do komórek.