Podczas zbliżającego się okresu jesienno-zimowego, wiele osób szuka naturalnych sposobów na wzmacnianie organizmu. Wśród nich coraz większą popularnością cieszy się nalewka z czosnku, która zdobywa uznanie ze względu na swoje właściwości i skuteczność potwierdzoną przez stulecia. Wiedza o potencjalnych skutkach ubocznych farmaceutycznych leków przeciwwirusowych skłania coraz więcej osób do poszukiwania alternatywy w naturalnych środkach, takich jak właśnie nalewka z czosnku. Kiedy jednak warto po nią sięgnąć i jak samodzielnie ją przygotować?
Historia stosowania nalewek jest bardzo długa. Hipokrates, nazywany ojcem medycyny klasycznej, już w IV wieku p.n.e. polecał swoim pacjentom wykorzystanie różnego rodzaju nalewek. Wierzył w zdrowotne korzyści wynikające z maceracji przypraw, owoców i ziół w alkoholu. Te aromatyczne trunki nie tylko przynosiły ulgę, ale również rozgrzewały i pobudzały ciało. Przełomem w produkcji nalewek okazał się XVI wiek, kiedy to w Polsce rozpoczęło się specjalizowanie w produkcji słodkich nalewek, takich jak anyżówki czy wiśniówki. Nalewka czosnkowa znana jest jednak bardziej jako tradycyjne „gorzkie” lekarstwo, niż biesiadny przysmak.
Nalewka z czosnku – co to jest i jak działa?
Nalewki są tworzone zwykle na bazie etanolu oraz surowca roślinnego. W przypadku nalewki z czosnku, etanol pełni funkcję rozpuszczalnika, który ma za zadanie „wydobyć” substancje aktywne zawarte w czosnku. Z tego względu etanol jest optymalnym rozpuszczalnikiem, gdyż działa uniwersalnie zarówno na surowce o kwaśnym, jak i zasadowym odczynie. Gdy ząbki czosnku zanurza się w alkoholu, następuje przenikanie korzystnych związków lotnych, aminokwasów i innych związków chemicznych do cieczy. Następnie tę ciecz można stosować terapeutycznie lub profilaktycznie. Stosowne warunki temperaturowe oraz odpowiednio długi czas maceracji gwarantują optymalną koncentrację składników czynnych w alkoholu, utrwalając je i ułatwiając terapię czosnkiem.
Choć tradycyjne przepisy na nalewkę czosnkową zalecają macerację przez około 10 dni, badania naukowe (Bayan i in., 2014) pokazują, że ząbki czosnku trzymane w etanolu przez 1,5 roku wzmacniają i stabilizują działanie poszczególnych składników aktywnych, zwłaszcza antyutleniającego selenu oraz alliksyny.