Popularność herbat ziołowych nie słabnie. To nie tylko kwestia ich wyrazistego smaku, ale przede wszystkim korzyści zdrowotnych, które z nich wynikają. Z troską o dobro naszego organizmu, coraz więcej osób rezygnuje z picia kawy czy silnej czarnej herbaty, na rzecz ziołowych naparów. Wśród nich warto wymienić rooibos, który mogą spożywać wszyscy: dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.
Rooibos, zwany też czerwonym krzewem (Aspalathus linearis), jest gatunkiem rośliny uprawianej w Republice Południowej Afryki. Charakteryzuje się jasnozielonymi liśćmi i łodygami przypominającymi igły. To właśnie te elementy rośliny stanowią surowiec wykorzystywany zarówno w gastronomii jak i medycynie.
Liście rooibos zbierane są podczas lata. Następnie są one rozdrabniane i poddawane procesowi suszenia, co prowadzi do powstania zielonego rooibos lub krótkiej fermentacji, w wyniku której liście zmieniają barwę na czerwoną. Ta zmiana wynika z utleniania poszczególnych związków polifenolowych, prowadząc do stworzenia czerwonego rooibos, zwyczajowo określanego jako czerwona herbata.
Herbata z rooibos jest skarbnicą związków o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Najważniejsze składniki to flawonoidy, katechiny, lignany i kumaryny. Dodatkowo zawiera ona dużą ilość białka (średnio około 300 mg z jednej łyżeczki suszu) oraz witaminy i minerały takie jak witamina C, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk i fluor. Co więcej, zarówno zielony jak i czerwony rooibos nie zawierają kofeiny i posiadają jedynie od 3 do 4,5% taniny.
Działanie zdrowotne herbaty rooibos jest intensywnie badane. Szczególnie istotne jest jej działanie przeciwutleniające – badania wykazują, że rooibos skutecznie neutralizuje wolne rodniki, ograniczając ryzyko chorób wynikających z przewlekłego stresu oksydacyjnego, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.
W jednym z badań na szczurach dowiedziono, że regularne spożywanie naparu z rooibos przez okres 21 miesięcy hamowało gromadzenie się nadtlenków lipidów w komórkach mózgowych, co przekładało się na zmniejszenie procesów starzenia się i uszkodzeń mózgu. W innym doświadczeniu, dorosłym pacjentom z dużym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego podawano przez sześć tygodni po sześć filiżanek czerwonego rooibos dziennie. Wyniki badań wykazały znaczącą poprawę profilu lipidowego oraz zredukowanie stresu oksydacyjnego, co skutkowało spadkiem ryzyka rozwoju chorób naczyń i serca.
Rooibos posiada również udokumentowane działanie hipoglikemiczne, jak pokazują badania, może pomóc w zapobieganiu powikłań cukrzycowych i redukcji ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego. Ze względu na duże ilości mikroelementów takich jak żelazo, cynk, magnez, wapń i fluor, herbata ta jest polecana dla dzieci i młodzieży na wzmocnienie zębów i kości. Rooibos znalazł także zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości dermatologicznych (opryszczka, trądzik, łuszczyca) i jest chętnie wykorzystywany jako składnik kosmetyków – zarówno ze względu na jego działanie przeciwzapalne, jak i przeciwdrobnoustrojowe.