Związki między konsumpcją pełnoziarnistych produktów a ryzykiem niewydolności serca – badania amerykańskie

Przez niedawne badania, które przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych, ujawniono kluczową rolę diety w kontekście zagrożenia wystąpieniem niewydolności serca (HF) – jak podkreśla portal Science Centric. Zaskakująco, wyniki analiz wskazują na znaczącą korzyść zdrowotną płynącą ze spożywania produktów pełnoziarnistych, które mogą redukować ryzyko tego typu schorzeń.

Do walki z problemami sercowo-naczyniowymi zmuszonych jest ponad 5 milionów Amerykanów. W odpowiedzi na ten alarmujący stan rzeczy, zespół naukowców z czterech różnych ośrodków badawczych postanowił podjąć szczegółowe badania, mające na celu zrozumienie wpływu diety na procentowe ryzyko dolegliwości sercowych.

Badanie objęło swym zasięgiem 14 000 pacjentów, którzy byli monitorowani przez ponad 13 lat. Najważniejszym odkryciem było to, iż konsumpcja produktów z pełnych ziaren zbóż może obniżyć ryzyko zachorowania aż o 7%. Badania przyniosły też wiele innych cennych informacji – konsumpcja mlecznych produktów zawierających tłuszcze może zwiększać ryzyko o 8%, a jajka aż o 23%. Pozostałe produkty spożywcze nie wywarły istotnego wpływu na procentowe ryzyko chorób serca.

Długo już wiadomo, że dieta jest jednym z kluczowych czynników kształtujących ryzyko zachorowań na serce. Ale równie ważne są także styl życia, skala nadwagi oraz obecność innych schorzeń, takich jak cukrzyca i nadciśnienie tętnicze.